Posted on

Birra e thartë, E thënë thjeshtë – Sour Beer

Ky artikull do t’ju njohë, në më pak se 2 minuta, me llojin më të vjetër të birrës (birra e thartë) dhe kategorizimet e birrave sot. Shikoni produktet tona dhe shijoni secilin prej tyre për të gjetur stilin tuaj të preferuar.

E thënë thjeshtë

Një birrë e mirë e thartë është si një njeri që merret vesh mirë me të gjithë ata që ka takuar ndonjëherë. Adhuruesit e birrës i duan shtresat e shijeve dhe aromave në një birrë të thartë, ndërsa njerëzit që nuk e pëlqejnë birrën e duan këtë lloj sepse nuk ka shije shumë si një birrë tipike. Dhe ndërsa ishte dikur vështirë për t’u gjetur, birrat e tharta janë bërë gjithnjë e më të lehta për t’u marrë, në sajë të fabrikave të birrës në vend.

Akoma, shumë njerëz nuk janë të njohur me llojet e ndryshme. Këtu ka gjithçka që duhet të dini para se të porosisni një të tillë.

Çfarë është birra e thartë?

Birra e thartë është lloji më i vjetër i birrës në histori. Pothuajse e gjithë birra dikur ishte të paktën disi e thartë para se pasterizimi dhe sterilizimi të kuptoheshin plotësisht. Birrat e tharta sot janë me shije të athta dhe bëhen me baktere dhe maja të egra, ndërsa birrat më të njohura bëhen në mjedise sterile me shtame specifike të majave.

Por organizmat e egër janë ato që i bëjnë birrat e tharta kaq joshëse. Pijet vijnë në një gamë të gjerë stilesh dhe mund të variojnë nga ndjesia e thartë te goja deri në embëlsinë e frutave dhe të lehta. Disa nga pijet më të famshme vijnë nga Belgjika, ku ata shpesh janë të vjetëruar në fuçi lisi që lejojnë birrën të marrë frymë dhe të lejojë mikroorganizmat të ndërtojnë bashkësi.

Çfarë e bën birrën të thartë?

Bakteret u japin birrave të tharta shijen e tyre të veçantë, ndërsa majaja shton cilësinë e shijes që zgjat. Birrat e sotme ndikohen kryesisht nga dy lloje bakteresh dhe një lloj majaje e egër.

I pari është lactobacillus, një bakter që shndërron sheqernat në acid laktik. Theshtë i njëjti acid që e bën kosin të shijojë paksa i thartë (dhe që i bën muskujt tuaj të ngurtë pas ushtrimeve). E dyta është pediokoku, një bakter në të njëjtën familje të lactobacillus që përdoret shpesh në birrat belge për të shtuar aciditetin. Pediokoku mund të metabolizohet pa oksigjen, dhe aciditeti do të rritet sa më gjatë që është në një birrë. Me kalimin e kohës, pediokoku gjithashtu mund të krijojë diacetil, një përbërje që ka një shije si gjalpë.

Majaja e egër e lagur njihet si Brettanomyces, e njohur gjithashtu si “Brett”. Ndryshe nga Saccharomyces cerevisiae (që bën ales – shikoni BEG RED ALE ) dhe Saccharomyces pastorianus (që bën lager – shikoni BEG LAGER), Brettanomyces ka një reputacion si shkatërrues birre. Në rastin më të keq të tij, Brett mund të shtojë aroma dhe aroma të buta si Band-Aid, por në rastin më të mirë mund të shtojë një shtresë ekuilibruese të tokës në një birrë.

Birra BEG fabrika e birrës birra e thartë